ΑΠΟ ΤΟ ΦΕΛΙΝΙ ΣΤΟ ΒΙΣΚΟΝΤΙ

17 Σεπτ.

Η Κινηματογραφική Λέσχη Solaris συνεχίζει τη δραστηριότητά της στη Θεσσαλονίκη. Αυτή τη φορά με ένα αφιέρωμα σε δύο κλασικούς του παγκόσμιου αλλά και πρωτεργάτες του ιταλικού κινηματογράφου. Μιλάμε για το Λουκίνο Βισκόντι (Luchino Visconti), 1906-1976, και το Φεντερίκο Φελλίνι (Federico Fellini), 1920-1993, δύο ανθρώπους που περικλείουν, μέσα από τη δράση τους, όλη την εξέλιξη του ποιητικού ρεαλισμού, αλλά και του καθαρά ποιητικού κινηματογράφου, σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι προβολές θα γίνονται στο Θέατρο 90Μοιρών, Φιλίππου 36, πλησίον της πλατείας Αριστοτέλους, κάθε Τετάρτη, από τις 10 Οκτωβρίου 2012 και μετά, στις 9.00 μ.μ.

Ο Λουκίνο Βισκόντι που είχε «διαπεράσει» και τα τρία είδη του κινηματογράφου, από το ρεαλισμό την ποίηση.

Το φαινόμενο «Λουκίνο Βισκόντι», όπως θα μπορούσαμε να ονομάσουμε την κινηματογραφική πορεία του μεγάλου Ιταλού δημιουργού, είναι το πιο χαρακτηριστικό της εξέλιξης της αφήγησης και της αισθητικής στην κινηματογραφική τέχνη. Ξεκίνησε από το νεορεαλισμό με την ταινία «Ossessione» (1943) για να φτάσει στον «Αθώο» (1976), ένα πέρασμα από τον απόλυτο ρεαλισμό στην ποιητική  μορφή του και, μετά, στον απόλυτο ποιητικό κινηματογράφο που άφηνε ανοικτά όλα τα παράθυρα για να δημιουργήσει η φαντασία του θεατή, ο οποίος γίνεται, με αυτό τον τρόπο, συνδημιουργός του κινηματογραφικού έργου. Μέσα από το κινηματογραφικό κείμενο περνά η ίδια η πραγματικότητα, έτσι όπως την αντιλαμβάνεται ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος, την αποδίδει μέσα από τη «μετάφρασή» της, αφού περάσει από το ιδεολογικό του φίλτρο. Μας προσφέρεται μια αφήγηση που θα μπορούσε να ήταν και δική μας, πάντως μας καλεί να ταυτιστούμε με αυτήν, σε κάποια σημεία. Ο κινηματογράφος αγγίζει την ουσία του, την ονείρωση, την ελεύθερη απόδοση του πραγματικού και, τελικά την ιδεολογική κατασκευή.

Στο Φελλίνι ο ερωτισμός είναι ένα αφηγηματικό και εγκεφαλικό στοιχείο.

Στην περίπτωση του Φελλίνι έχουμε έναν πετυχημένο σεναριογράφο που οχτώ χρόνια αφού ξεκίνησε να γράφει σενάρια, αποφάσισε να ασχοληθεί με τη σκηνοθεσία. Συμβάλλει και αυτός στον ιταλικό νεορεαλισμό, στην «Ρώμη, ανοχύρωτη πόλη» (1945), στη συλλογική ταινία όπου πρωτοστατεί ο Ρομπέρτο Ροσελίνι (Roberto Rossellini), και στη «La strada» (1954), για να βουτήξει μετά στον ποιητικό ερωτισμό, όπως στη «Dolce vita» (1960), στην «Ϊουλιέτα των πνευμάτων» (1965),  στο «Σατυρικόν» (1969) κ.ά., ταινίες που αφήναν το ερωτικό στοιχείο να μας ταξιδέψει μέσα από το πραγματικό στο φανταστικό και από εκεί στη δική μας θεώρηση για τον κόσμο. Η μεταφορά, όπως και στο Βισκόντι, χαρακτηρίζει το κινηματογραφικό έργο τέχνης που, όσο πιο ανοιχτή σε άλλα πολιτισμικά πεδία είναι, δίνει έναν παγκόσμιο χαρακτήρα στην αφήγησή της.

«Ο Ρόκκο και τα αδέλφια του», με την υπέροχη Κατίνα Παξινού.

Είναι, λοιπόν, μια καλή ευκαιρία να δούμε, να απολαύσουμε και να μελετήσουμε την κινηματογραφική αφήγηση σε πολλές διαφορετικές ταινίες, ξεκινώντας από αυτά τα αριστουργήματα του παγκόσμιου κινηματογράφου που ηθογραφούν σε μια εποχή όπου η ανθρωπότητα δοκιμάζεται από σφοδρές αναταράξεις. Οι ταινίες που θα παιχτούν είναι: «Ο Ρόκο και τ’αδέλφια του», του Λουκίνο Βισκόντι, «Γλυκιά ζωή», του Φεντερίκο Φελλίνι, «Διαβολικοί εραστές», του Λουκίνο Βισκόντι, «Σατυρικόν», του Φεντερίκο Φελλίνι, «Ο Γατόπαρδος»,του  Λουκίνο Βισκόντι, «Άμαρκορντ», του Φεντερίκο Φελλίνι, «Θάνατος στη Βενετία», του Λουκίνο Βισκόντι, «Η Ιουλιέτα των πνευμάτων», του Φεντερίκο Φελλίνι, «Ο αθώος», του Λουκίνο Βισκόντι, και «Boccacio ’70», των Φεντερίκο Φελλίνι-Λουκίνο Βισκόντι-Βιτόριο ντε Σίκα, κατά σειρά προβολής, ξεκινώντας από την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012.

«Dolce vita», μια ταινία του Φελλίνι που έγινε καθημερινή έκφραση…

Τις προβολές οργανώνει η Κινηματογραφική Λέσχη Solaris, επιμελείται ο κριτικός και θεωρητικός του κινηματογράφου, Γιάννης Φραγκούλης, στον οπτικοακουστικό τομέα επιμελείται η σκηνοθέτης, Αναστασία Χριστοφορίδου. Στην πραγματοποίηση του σχεδίου συνεργάζονται το Κέντρο Πολιτιστικών Μελετών και η filmfabrik Productions. Σας περιμένουμε σε ένα ταξίδι στον γοητευτικό κινηματογραφικό κόσμο κάθε Τετάρτη, από τις 10 Οκτωβρίου 2012, στις 9.00 μ.μ., στο Θέατρο 90 Μοιρών, Φιλίππου 36, στη Θεσσαλονίκη.

Για να δείτε το βίντεο πατήστε εδώ

(Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6974123481, 2315001960, email: ioanisfragoulis@gmail.com website: https://greeceactuality.wordpress.com, www.filmfabrik.gr)

Για να δείτε τον οδηγό των κειμένων που αφορούν στο Αφιέρωμα «Απ’το Φελλίνι στο Βισκόντι», πηγαίνετε εδώ

Για να δείτε το πρόγραμμα και τη λειτουργία της Κινηματογραφικής Λέσχης Solaris πηγαίνετε εδώ

Για να δείτε τους χορηγούς και τις εταιρείες που κάνουν έκπτωση στην Κάρτα Μέλους πηγαίνετε εδώ

Για να διαβάσετε την κριτική της ταινίας «Γλυκιά ζωή», του Φεντερίκο Φελλίνι πηγαίνετε εδώ

Για να διαβάσετε την κριτική της ταινίας «Ο Ρόκο και τ’αδέλφια του», του Λουκίνο Βισκόντι πηγαίνετε εδώ

Για να διαβάσετε την κριτική βιογραφία του Gilles Deleuze για το Λουκίνο Βισκόντι πηγαίνετε εδώ

Για να δείτε το τρέιλερ του Αφιερώματος πηγαίνετε εδώ

Για να διαβάσετε τη βιογραφία του Φεντερίκο Φελλίνι πηγαίνετε εδώ

Για να διαβάσετε την κριτική της ταινίας «Διαβολικοί εραστές» («Ossessione») πηγαίνετε εδώ

9 Σχόλια to “ΑΠΟ ΤΟ ΦΕΛΙΝΙ ΣΤΟ ΒΙΣΚΟΝΤΙ”

Trackbacks/Pingbacks

  1. ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ SOLARIS « Greek News Blog - 19 Σεπτεμβρίου, 2012

    […] να δείτε σκεπτικό του αφιερώματος πηγαίνετε εδώ Like this:LikeBe the first to like […]

  2. ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ SOLARIS « Greek News Blog - 5 Οκτωβρίου, 2012

    […] Για να διαβάσετε το εισαγωγικό σημείωμα και τα άλλα σημειώματα πηγαίνετε εδώ […]

  3. ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ « Greek News Blog - 16 Οκτωβρίου, 2012

    […] να δείτε το πρόγραμμα, το σκεπτικό και άλλα πατήστε εδώ Like this:LikeBe the first to like […]

  4. ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΩΝ « Greek News Blog - 16 Οκτωβρίου, 2012

    […] της Κινηματογραφικής Λέσχης Solaris πηγαίνετε εδώ  Like this:LikeBe the first to like […]

  5. ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ « Greek News Blog - 18 Οκτωβρίου, 2012

    […] αυτό το αφιέρωμα, όπως και το πρόγραμμα πηγαίνετε εδώ Like this:LikeBe the first to like […]

  6. ΤΡΕΪΛΕΡ « Greek News Blog - 18 Οκτωβρίου, 2012

    […] , την Κάρτα Μέλους και τα άλλα κείμενα πηγαίνετε εδώ Like this:LikeBe the first to like […]

  7. ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ « Greek News Blog - 21 Οκτωβρίου, 2012

    […] για να διαβάσετε το σκεπτικό, το πρόγραμμα, τη λειτουργία και τα άλλα κείμενα για το αφιέρωμα “Απ’το Φελλίνι στο Βισκόντι” πηγαίνετε εδώ […]

  8. ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΩΝ « Greek News Blog - 23 Οκτωβρίου, 2012

    […] Για να δείτε το σκεπτικό, το πρόγραμμα και τα άλλα κείμενα του Αφιερώματος “Απ’το Φελλίνι στο Βισκόντι” πηγαίνετε εδώ […]

  9. ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ SOLARIS « Greek News Blog - 24 Οκτωβρίου, 2012

    […] Το σκεπτικό του αφιερώματος […]

Σχολιάστε