Η ΓΙΟΡΤΗ ΖΩΝΤΑΝΕΥΕΙ

23 Δεκ.

Έκλεισε με επιτυχία τις εργασίες του το 13ο Πανόραμα Ανεξάρτητων Δημιουργών Κινηματογράφου, στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Προβλήθηκαν ταινίες από διαφορετικές χώρες, μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και ανιμέισιον. Επίσης έγινε εποικοδομητική κουβέντα με τον Απόστολο Κρυωνά με σπουδαστές του κινηματογράφου και κινηματογραφόφιλους, για να μπορέσουμε να διδαχθούμε από το παρελθόν, έτσι ώστε να προχωρήσουμε στο μέλλον.

Το κλίμα στο Πανόραμα Ανεξάρτητων Δημιουργών Κινηματογράφου ήταν πολύ ζεστό. Το κοινό επικοινώνησε με τις ταινίες, έλαβε το μήνυμα και κάποιες φορές του δημιουργήθηκε η ανάγκη για συζήτηση, εκτός της κινηματογραφικής αίθουσας. Όταν προβλήθηκαν οι ταινίες που αφορούσαν τους λαϊκούς αγώνες, η συζήτηση με το κοινό ήταν πιο ενδιαφέρουσα, αν και η ώρα ήταν πιο νωρίς από τη συνηθισμένη. Κάτι ανάλογο με τις ταινίες για την αρχαία Ελλάδα, ιδίως με αυτή που αφορούσε στο σκέπασμα του βωμού των δώδεκα θεών. Το Πανόραμα κατάφερε να πυροδοτήσει την κουβέντα, αυτή που ξεκινά μετά την προβολή των ταινιών και που αποδεικνύει ότι το φιλμικό κείμενο λειτουργεί και ανοίγεται στην πραγματικότητα, φτιάχνοντας ένα ανοιχτό έργο, όπως έλεγε και ο Ουμπέρτο Έκο, αυτό που θα δομήσουν οι θεατές και οι δημιουργοί των ταινιών.

Ο φωτορεπόρτερ εν δράσει...

Όπως πάντα, οι ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος τράβηξαν την προσοχή. Το «πικάντικο» στοιχείο, δηλαδή ποια ταινία θα βραβευτεί, κράτησε την αγωνία των θεατών, αν και τα βραβεία δεν ήταν χρηματικά. Οι περισσότερες από τις ταινίες ήταν μικρού μήκους και εκεί ο ανταγωνισμός ήταν σκληρός. Αντίθετα στις ταινίες μεγάλου μήκους τα πράγματα ήταν πιο εύκολα, για την Κριτική Επιτροπή.

Οι εργασίες του Πανοράματος αναμένεται να συνεχιστούν, με χαλαρό ρυθμό, όλη τη χρονιά. Κάθε εβδομάδα, κάθε Τετάρτη θα προβάλλεται μια ταινία και θα παίζεται ένα θεατρικό έργο, κρατώντας ζωντανό το ενδιαφέρον του κοινού για κάτι νέο που οι οργανωτές του Πανοράματος θα προσφέρουν. Η αρχή έγινε την Τετάρτη, της επόμενη εβδομάδας από τη λήξη του Πανοράματος, και, απ’ότι μάθαμε οι προβολές θα συνεχιστούν και την επόμενη Τετάρτη με μια χριστουγεννιάτικη ταινία, όχι όμως με την αναμενόμενη θεματική της.

Η Κριτική Επιτροπή λίγο πριν να αποφασίσει για τα βραβεία...

Η Κριτική Επιτροπή απαρτιζόταν από τους Απόστολο Κρυωνά, σκηνοθέτη, Στέλιος Μάγο, δημοσιογράφο-διαφημιστή, και Γιώργο Σαράτση, συγγραφέα. Αφού είδε όλες τις ταινίες μαζί με τους θεατές αποφάσισε να δώσει τα εξής βραβεία:

Βραβείο Μεγάλου Μήκους: στην ταινία «End of the earth», του Abolfazl Saffary, Ιράν

Α΄ Βραβείο Μικρού Μήκους: στην ταινία «Ο μπαμπάς μου, ο Λένιν και ο Φρέντυ», της

Ρηνιώ Δραγασάκη, Ελλάδα

Β΄ Βραβείο Μικρού Μήκους: «Το πατάρι», του Μίνωα Νικολακάκη, Ελλάδα

Βραβείο Σκηνοθεσίας: «Ice», του Γιώργου Δασκαλάκη, Γερμανία

Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου: στον Κώστα Φωτιάδη για την ταινία «Ο ήχος της σιωπής»,

Ελλάδα

Βραβείο Κοινωνικού Μηνύματος: στην ταινία «No parking», του Στάμου Τσάμη, Ελλάδα.

Τα βραβεία ανακοινώθηκαν στην αίθουσα προβολών. Ακολούθησε συζήτηση με τον Απόστολο Κρυωνά, η οποία άναψε με τις παρεμβάσεις και άλλων σκηνοθετών και καλλιτεχνών που βρήκαν την ευκαιρία να εκφράσουν τις ανησυχίες τους.

Τονίστηκε πάντως, από τους οργανωτές του Πανοράματος, ότι κάθε Τετάρτη, στις 7.00 μμ, στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, Αριστοτέλους 32, στην αίθουσα Αβραάμ Μπεναρόγια, στις μεταφεστιβαλικές προβολές θα προβληθούν κατά το πλείστον ταινίες που δεν έχουν παιχτεί στην Ελλάδα, για να κλείσει έτσι αυτή η κινηματογραφική σαιζόν, το Μάιο του 2012. Να σημειώσουμε ότι οι ξένες ταινίες που δεν έχουν παιχτεί στη χώρα μας θα προβάλλονται μόνο με αγγλικούς υπότιτλους.

Γιάννης Ιωαννίδης

Σχολιάστε