ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΩΝ ΣΙΝΕΜΑ

5 Οκτ.

ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΤΟ

Οι «Άλπεις» είναι η έκτη ταινία που ο Γιώργος Λάνθιμος έχει κάνει από το 1995 μέχρι το 2011, ημερομηνία παραγωγής αυτής της ταινίας. Προηγήθηκε η «Κινέττα» (2005) και ο «Κυνόδοντας» (2009). Οι «Άλπεις» ακολουθούν την ίδια αισθητική και αφηγηματική λογική της «Κινέττα», ταιριάζει όμως με τον «Κυνόδοντα», όσον αφορά τη φόρμα της αφήγησης.

alpeis foto1

Πρόκειται για μία εταιρεία που θέλει να προσφέρει φιλική παρέα σε άτομα που έχουν χάσει κάποιο δικό τους, με κάποια αποζημίωση, φυσικά. Παρακολουθούμε μια νοσοκόμα που παίζει αυτό το ρόλο και καταλαβαίνουμε τη δομή αυτής της οργάνωσης που ονομάζεται Άλπεις. Το σκεπτικό για να δοθεί αυτό το όνομα είναι ότι οι Άλπεις είναι υψηλό βουνό, το πιο υψηλό στην Ευρώπη, που θα μπορούσε κάποιος να το αντικαταστήσει με κάποιο άλλο. Άρα αυτή η οργάνωση είναι κάτι το μοναδικό, το ειδικό. Καταλαβαίνουμε την κοινωνική υπόσταση αυτής της γυναίκας που είναι ικανή να πουλήσει τα πάντα, το κορμί της, την ψυχή της για να κερδίσει τη ζωή της. Είναι ο μοναδικός χαρακτήρας που έχει μια αφηγηματική συνέχεια.

Δίπλα της συνυπάρχουν άλλοι χαρακτήρες που δεν έχουν μια κάποια συνέχεια στην αφηγηματική τους ύπαρξη σε αυτή την ταινία. Τα πράγματα είναι κάπως παράλογα, αποσπασματικά και, κυρίως, δείχνουν την αλλοτρίωση της κοινωνίας. Δε θα λέγαμε της ελληνικής, θα μπορούσε να ήταν σε οποιαδήποτε κοινωνία δυτικού τύπου. Όμως, ο θεατής δεν μπορεί να ταυτιστεί με αυτή την αφήγηση, δεν μπορεί να βρει τα αναφερόμενα, έτσι ώστε αυτή η αφήγηση να λειτουργήσει σα μια κάθαρση στην ψυχή του.

Η κορύφωση φτάνει στο τέλος, όταν περιγράφεται το περιθώριο, εκεί όπου αυτή η νοσοκόμα αισθάνεται μόνη της, έχει απορριφθεί από την οργάνωση, έχει χάσει όλες τις κοινωνικές της συντεταγμένες. Κάνει πράγματα που θα την οδηγήσουν στην παράνοια. Μέχρι εκεί να καταλάβουμε την ταινία, όμως εξακολουθώ να έχω ενστάσεις όσον αφορά στην επικοινωνία του θεατή που δεν μπορεί να διαβάσει το κινηματογραφικό κείμενο. Αυτό που θα χρειαζόταν είναι κάποια σημεία επαφής του κοινού -παναθρώπινες αξίες, προβλήματα που αντιμετωπίζονται από όλους τους ανθρώπους- για να γίνει αυτή η αφήγηση ένα κομμάτι της αφήγησης του Ανθρώπου, της κοινής συνείδησης, της κοινής μοίρας.

alpeis foto2

Αν δεχτούμε ότι η λογική του Λάνθιμου έχει κάποια βάση, τότε οι ηθοποιίες είναι έξοχες. Δείχνουν αυτή την αποστασιοποίηση σε πολύ μεγάλο βαθμό. Αν όμως δεχτούμε την άλλη λογική, αυτή που θέλει ένα μίτο για να έχουμε κάποια συνέχεια, έστω σε ένα βαθμό, μικρό ίσως, τότε οι ρόλοι είναι χαμένοι στην απροσδιοριστία του σημείου. Είναι βέβαια μια σαφής εξέλιξη από την πολύ περίεργη «Κινέττα», η οποία βρισκόταν ανάμεσα στο direct cinema και στον ποιοτικό κινηματογράφο, αλλά εστίαζε πάλι στο χαοτικό και ασαφές, χωρίς να υπάρχει σοβαρός λόγος ή ένα σημείο για να αποδομήσουμε την προτεινόμενη αφηγηματική δομή, για πάρουμε αυτά που επιθυμούμε.

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=v8HjQOeXx2c%5D

Εδώ αυτή η αποδόμηση λειτουργεί μέχρις ενός βαθμού, αλλά κάπου αυτό κουράζει και βουτάμε στη σεναριακή ασάφεια, κάτι που μας κάνει να φύγουμε από την ταινία και να προτιμήσουμε άλλες φόρμες ποιητικές, όπως αυτές της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγκάρη, που έχουν να μιλήσουν και για εμάς, όχι μόνο για το δημιουργό τους.

ΑΛΠΕΙΣ

Σκηνοθεσία: Γιώργος Λάνθιμος

Σενάριο: Ευθύμης Φιλίππου

Φωτογραφία: Χρίστος Βουδούρης

Μοντάζ: Γιώργος Μαυροψαρίδης

Ήχος: Λέανδρος Ντούνης, Κώστας Βαρυμπομπιώτης

Σκηνικά: Άννα Γεωργιάδου

Κοστούμια: Θάνος Παπαστεργίου, Βασιλία Ροζάνα

Οπτικά εφέ: Ιπποκράτης Χάλας, Βαγγέλης Μεταξάς

Κάστινγκ: Χριστίνα Ακζότη, Alex Kelly

Παίζουν: Σταύρος Ψυλλάκης, Άρης Σερβεταλής, Τζόνι Βεκρής, Ariane Labed, Αγγελική Παπούλια, Ειρήνη Στεφανίδου

Παραγωγή: Βικτώρια Βούση, Μαρία Χατζάκου, Matthew Johnson, Θωμάς Κικής, Γιώργος Λάνθιμος, Θάνος Παπαστεργίου, Αγγελική Παπούλια, Lee Polydor, Αθηνά Ραχήλ Τσαγκάρη, Τζόνι Βεκρής, Χρίστος Βουδούρης, Ανδρέας Ζούπανος

Εταιρείες παραγωγής: Haos Films, ΕΡΤ, Faliro House Productions, Feelgood Entertainment, Marni Film, Avion Films, Cactus Three, Nova

Χώρα παραγωγής: Ελλάδα

Έτος παραγωγής: 2011

Διάρκεια: 93΄

Χρώμα: Έγχρωμη

Aspectratio: 2.35:1

Εταιρεία διανομής: Feelgood Entertainment

Ημερομηνία εξόδου στις αίθουσες: 27/10/11. 

Γιάννης Φραγκούλης

Κατάλογος κριτικών

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: